Skolioseksuaali – tiedätkö mitä se tarkoittaa?

Mitä tarkoittaa skolioseksuaalisuus

Oletko kuullut sanan skolioseksuaali? Kaikille termin merkitys ei todellakaan ole vielä tuttu. Monille esimerkiksi sanat LGBT, panseksuaali ja queer ovat tutumpia. Haluat kuitenkin varmasti tietää mitä skolioseksuaali tarkoittaa. Ja me kerromme sen sinulle!

Yksinkertaisesti: Skolioseksuaali tarkoittaa henkilöä, joka kokee seksuaalista vetovoimaa muunsukupuolisia ja transsukupuolisia kohtaan (vain non-binary).

Tavallisesti skolioseksuaalisuus ei kohdistu ulkonäköön tai tietynlaisiin sukupuolielimiin – vaan enemmän siihen kuinka ihminen kokee asettuvansa sukupuolen kirjoon. Siis vetoa intersex, genderqueer ja non-binary -yksilöihin eikä niinkään ihmisiin, jotka kokevat olevansa miehiä tai naisia. Skolioseksuaali siis oikeastaan kokee vetoa trans-sukupuolisiin, vain jos he ovat ei-binäärisiä tai genderqueer:ejä. Trans-sukupuolisiin vetoa kokevista käytetään myös termejä ceteroseksuaali ja transromanttinen tai transromantikko. Erona näihin, skolioseksuaalisuus painottaa viehätystä ihmisiin, jotka eivät koe olevansa jotakin tiettyä sukupuolta (mies tai nainen).

Vaikka merkitys ja määritelmä on sinällään suhteellisen helposti ymmärrettävissä, ei sitä välttämättä ole helppo selittää muille. Termiä on kritisoitu sen viittauksesta skolioosiin eli kieroselkäisyyteen. Verkossa käydään myös paljon keskustelua siitä, että osalle kyse voi olla enemmän fetissistä kuin suuntautuneisuudesta. Todettakoon, että näin ei kuitenkaan todellisen skolioseksuaalisuuden kohdalla ole. Kyse ei ole fetissistä, vaan seksuaalisesta suuntautumisesta.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös